Sinds 2000 staat deze Tai Chi school al in Zeeland (Noord-Brabant) maar naast Tai Chi lessen worden hier ook cursussen gegeven in TCM (traditionale Chinese geneeskunde) en andere vormen van holistisch genezen. Zowel Tai Chi als TCM gaan uit van een holistische filosofie. In China heet dit Tian Ren He Yi (= de natuur en de mens zijn één geheel).
 
Het beoefenen van Tai Chi alleen brengt de lichaamsenergieën beter in balans en heeft helende krachten met betrekking tot diverse (lichamelijke) kwaaltjes. Luidt het spreekwoord niet: bewegen is goed voor elk! Tai Chi gaat met de wijze waarop de oefeningen zijn samengesteld nog een stap verder. Het is niet enkel bewegen maar het actief bezig zijn met je lichaam, geest en ademhaling. Je wordt door de oefeningen bewuster van je lichaam, je maakt voor de duur van de oefening je geest leeg (omdat je je concentreert op je oefeningen) en je ademhalingspatroon wordt aangepast aan de bewegingen.
 
Tijdens de Tai Chi cursus krijgen de deelnemers ook tips over gezondheidverbetering met behulp van eenvoudige regeltjes. Allemaal volgens de TCM methode. Welke 5 elementen zijn? Welke invloed hebben ze wanneer? Wat is de invloed van de seizoenen? Welke invloed heeft voedsel? Wat zou je niet moeten eten of drinken in een bepaalde periode en wat juist wel? Enz, enz, enz.
 
Naast de Tai Chi is er ook aandacht voor QiGong. QiGong is ontwikkeld als ondersteuning voor de zelfhelende werking van je lichaam. Er is binnen de QiGong een hele reeks oefeningen die specifieke onderdelen van je lichaam aanspreken. Ook hier draait het om de lichaamsenergieën maar waar Tai Chi meer balans sturend is voor lichaam en geest is de QiGong gericht op versterking van de functies van je lichaam en (eventueel) het herstellen van energiestromen.
 
Voor zowel Tai Chi als QiGong geldt: oefening baart kunst maar het is niet enkel techniek, je moet de energieën gaan voelen in je lichaam dan krijgt het zijn maximale werking.
 
Jing Lian Tai Chi School nodigt je graag uit om eens een keer op een van de open dagen te komen kijken en ervaren. Er zijn elk jaar 2 open dagen: een in december en een in juni. Mocht je eerder al kennis willen maken dan kun je je opgeven voor een cursus van 10 tot 12 lessen. We starten daarmee in september, januari/februari en april.
 
Er zijn meer dan 80 deelnemers per cursusseizoen verdeeld over zo’n 10 klassen actief. Velen al reeds jaren maar er zijn altijd ook weer beginnersgroepen. De cursussen zijn van maandag tot en met donderdag in de avond. De eerste om 19:30 uur en de latere om 21:00 uur.
 
Zoals gezegd zijn er ook gezondheidscursussen vanuit het perspectief van de TCM. Welke er gegeven worden en wanneer daarvoor moet je de site in de gaten houden. Ze worden altijd ver van te voren aangekondigd. Er zijn meerdaagse cursussen maar ook eendaagse bijeenkomsten, niet alleen vanuit het TCM perspectief. Er worden zo af en toe ook bijeenkomsten gehouden waar andere vanuit een holistisch standpunt werkende genezers aanwezig zijn.
HomeCai HongJing LianKrantjeLiteratuurTCM 
Jing Lian